DOLAR
34,5424
EURO
36,0063
ALTIN
3.006,41
BIST
9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Adana
Hafif Yağmurlu
13°C
Adana
13°C
Hafif Yağmurlu
Pazar Az Bulutlu
12°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
13°C
Salı Açık
15°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
17°C

“Sayıştay kusurları sıralıyor, bakanlık adım atmıyor”

“Sayıştay kusurları sıralıyor, bakanlık adım atmıyor”
24.09.2024 18:58
A+
A-

Sayıştay Başkanlığı, 2023 yılı denetim raporuyla Tarım ve Orman Bakanlığı’nı 23 konuda kusurlu buldu. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, “Yıllardır Sayıştay raporlarıyla ortaya konan bulgularla ilgili adım atmayan bakanlık yönetimi, adeta keyfine göre davranıyor, Türkiye Cumhuriyeti derebeylik değil, bir hukuk devletidir. Usulsüzlüğün hesabını soracağız” dedi.

SAYIŞTAY BULGULARINI PAYLAŞTI

Sayıştay Başkanlığı’nın Tarım ve Orman Bakanlığı’na ait 2023 Yılı Düzenlilik Denetim Raporu’nda her yıl olduğu gibi bu senede çok sayıda bulguya yer verildi. Ana bulgular kısmında 18, diğer bulgular bölümünde 5 konuya dikkat çekilen raporda, özellikle ödemeler, borç ve alacaklara ilişkin mali hususlar göze çarptı. Söz konusu Sayıştay Raporu’nda yer alan bulguların ürkütücü olduğunu bildiren Ayhan Barut, “Tarım ve Orman Bakanlığı’na dair rapor, Türkiye’de tek adam rejiminin yasaları ve yönetmelikleri, kural ve işleyişi yok sayan, liyakatsiz yönetim anlayışını ortaya koyuyor. Toplam 23 bulguya rağmen, mali tablolarda açıklanamayan, hesabı, teyidi ve karşılaştırılması yapılamayan on milyonlarca liralık tespitlere rağmen bakanlığın olumlu raporlanması da ayrı bir konu” diye konuştu.

SAYIŞTAY’A VERİLMEDİ

Sayıştay Raporu’nda yer alan, “Genel Yönetim Muhasebe Yönetmeliği hükümleri uyarınca, Bakanlığın mali tabloları ile birlikte sunulması gereken dipnotlar ve açıklamalar Sayıştaya verilmemiş, bu nedenle mali tablolardaki bilgilerin yeterli, açık ve anlaşılır olup olmadıkları değerlendirilememiştir” ibaresine işaret eden Barut, “Bunlar kafalarına göre hareket etmeye, hukuk devletinde asla olmaması gereken uygulamalara devam ediyorlar” diye tepki gösterdi. 2023 yılı dönem sonu bilançosu ile raporlanan kasa hesaplarının, kasa sayımı tutanakları düzenlenmediğinden teyit edilemediğini bildiren Barut, bu yönetim anlayışının kabul edilemez olduğunu söyledi.

ÇARPICI BULGULAR

Bakanlığın banka hesapları mevcuduyla ilgili tespit tutanaklarının düzenlenmediği ve muhasebe birimleri adına açılmış bulunan banka hesap numaralarının eksik olarak Sayıştay’a sunulduğunu anımsatan Ayhan Barut, raporlarla ortaya konan bulgulara dair şunları kaydetti:
“Bakanlığın raporla ortaya konan çok kusuru var. Tarım ve Orman Bakanlığı merkez ve taşra teşkilatının tüm birimleri adına usulünce atanmış muhasebe yetkilisinin kontrolü dışında açılmış banka hesaplarının bulunduğu ve bu hesaplarda yer alan tutarların muhasebeleştirilmediği görülüyor. 2023 yılı dönem sonu bilançosunda proje özel hesaplarıyla raporlanan 59.053.425,97 TL banka mevcudu, banka tespit tutanakları ile teyit edilemiyor.  Bakanlık tasarrufuna bırakılan tarım arazilerinin, az topraklı ve topraksız çiftçi ailelerine dağıtımı projeleri kapsamında ortaya çıkan senetli alacakların muhasebeleştirilmediği ve ilgili senetlerin muhasebe birimlerinde muhafaza edilmediği saptanıyor. 2023 yılı dönem sonu bilançosu ile raporlanan taşınmaz hesaplarına ait taşınmaz icmal cetvelleri hazırlanmadığından, taşınmaz kayıtları tam olarak teyit edilememekle birlikte Bakanlığın yönetiminde ve kullanımındaki taşınmazlarının tamamının mali tablolarda raporlanmadığı tespit ediliyor.  Raporu inceleyen herkes görecektir ki, tek adam yönetiminin keyfi, kural ve kaide tanımaz tavrı bakanlıkta normal kabul ediliyor olmalı. Neredeyse her yıl benzer raporlar çıkmasına karşın kimse adım atmıyor. Her sene Sayıştay raporlarıyla ortaya konan bulgularla ilgili adım atmayan bakanlık, adeta keyfine göre davranmayı sürdürüyor. Türkiye Cumhuriyeti derebeylik değil, bir hukuk devletidir. Usulsüzlüğün hesabını soracağız.”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.