DOLAR
34,5176
EURO
36,4214
ALTIN
2.963,66
BIST
9.142,22
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Adana
Hafif Yağmurlu
17°C
Adana
17°C
Hafif Yağmurlu
Cuma Parçalı Bulutlu
22°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
14°C
Pazar Az Bulutlu
13°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
14°C

Gıdadaki tehlike krizi Meclis gündeminde

Gıdadaki tehlike krizi Meclis gündeminde
28.02.2024 13:41
A+
A-

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Ayhan Barut, son 5 yılda 7 kat artan gıda fiyatları nedeniyle halkın derin bir açlık ve yoksulluk girdabına sürüklendiğini söyledi. Gıdada fahiş fiyatların yanı sıra tarımsal üretimde süren tehlikenin boyutlarına dikkat çeken Barut, Meclis’in harekete geçerek krizin acilen çözülmesini istedi.

“SORUN KATLANARAK BÜYÜYOR”

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı’na fahiş artan gıda fiyatlarıyle ilgili Araştırma Önergesi sunan, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın yanıtlaması talebiyle soru önergesi veren Ayhan Barut, Türkiye’de gıdayla ilgili çok büyük bir krizin yaşandığını anımsattı. Tarımsal üretimde artan maliyetlere ve çiftçilerin ürünlerinin para etmemesine işaret eden Barut, yüksek enflasyon ve fahiş zamlarla halkın gelirlerinin de eridiğine değinerek sorunun katlanarak büyüdüğünü anlattı.

“KRİZİN NEDENİ BELLİ”

Türkiye’de 2013-2018 arası 2 katına çıkan gıda fiyat endeksinin son 5  yılda 7 kat yükseldiğine vurgu yapan Barut, “Türkiye bir zamanlar tarımda kendi kendine yeten az sayıdaki ülkelerden birisi iken iktidarın yanlış tarım politikaları nedeniyle bu durum tam tersine dönmüştür. Milyonlarca tüketicinin yaşam kalitesinin bozulmasına neden olan gıda maddelerindeki aşırı fiyat artışlarının sebebi, üretim ve üreticinin desteklenmemesi, yüksek maliyetler ve ürünlerin değerinde satılamamasıdır. Halkımız da yüksek enflasyon ve fahiş zamlarla eriyen gelirleri nedeniyle açlık içinde bırakılmıştır” dedi.

“ÇÖZMEK YERİNE DERİNLEŞTİRİYORLAR”

Sorunun nedeni ortadayken AKP iktidarının çözüm yerine krizi büyüten adımlarına devam ettiğini aktaran Ayhan Barut, şunları kaydetti:

“İktidarı hiç üzmeyen TÜİK, 2023 döneminde gıda enflasyonunu yüzde 67.3 olarak açıkladı. Ancak bu enflasyon halkın hissettiği gerçek enflasyonu yansıtmıyor. Üreticimizin ürünü para etmiyor yerinde yapılmayan ithalatla birlikte yabancı ülkelere para kazandırıyoruz. Üretici kazanamıyor, 2002 yılında 2 milyon 700 milyon olan çiftçi sayımız 700 binden fazla azaldı. Ülkemizde yaşanan gıda enflasyonu dar gelirli ve emeklilerin sağlıklı ve insan hayatı için gerekli gıdaya erişiminin önündeki tek engeldir. Ülkemizde yaşanan gıda enflasyonu her geçen gün daha da korkutucu boyutlara gelmekte vatandaş gıdaya erişim konusunda büyük sıkıntılar yaşamaktadır. İktidarın sorunu çözmek yerine krizi büyütecek adımlarına devam etmesi kabul edilemez. Bu koşullarda Meclis’in harekete geçerek gıdada büyüyen krizin acilen çözülmesi için önlem alması şarttır.”

“FİYAT UÇURUMUNU AÇIKLAYIN”

CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın yanıtlaması istemiyle Meclis Başkanlığı’na sunduğu önergesinde şu sorulara cevap istedi;

“1- Tarladan markete gelene kadar oluşan fiyat uçurumu neden kontrol altına alınmamaktadır?

2- Üreticiden tüketiciye tedarik zincirinde hangi mal ve hizmetlere ilişkin aşırı fiyatların hangi aşamada, nerede ve nasıl oluştuğuna ilişkin bölgesel olarak ele alınan bilimsel araştırmalar yapılmış mıdır?

3- Türkiye’de mevsiminde, yaz aylarında bile sürekli artan mevsimlik yaş meyve ve sebze fiyatlarındaki artışın temel nedenleri nelerdir?

4- Tarımsal üretim yapanların artan girdi maliyetleri konusunda üreticiyi rahatlatıcı somut desteklemeler yapacak mısınız?”

ETİKETLER:
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.